Sommarsäsong=Bakteriesäsong

 
Tjoho!! Nu var det äntligen måndag så man fick träffa sina fina bakterier igen. Tur att åtminstone de är snälla när istort sett alla instrument som vi har på jobbet krånglar... Provsättningsroboten vill inte fungerar, roboterna som de har på PCR vill inte fungerar - ja man vet aldrig vad man möts utav på jobbet! :)
 
Idag hade jag tänkt berätta om en rund och glad bakterie som man stöter på lite oftare nu på sommaren och hösten. Det är en katalaspositiv bakterie och bakterien hör därför till släktet Staphylococcus. Bakterien orsakar urinvägsinfektioner samt cystit hos framförallt sexullt aktiva "yngre" kvinnor (cirka 17-30 år), men bakterien har även isolerats från yngre pojkar, homosexuella män samt äldre män med KAD. Bakterien jag pratar om heter S. saprophyticus och den är en koagulasnegativ stafylokock. KNS ansågs länge som en kontaminant av urinprover men 1962 rapporterades det av Torres Pereira att en viss typ av KNS hade ett antigen 51 som hittades ofta i urinprover från kvinnor med en akut UVI. Därefter följde många studier som stödde denna tes. Bakterien hamnade därefter i gruppen Micrococcus subgrupp 3 och därefter fick den just namnet S. saprophyticus. Ett annat kännetecken för denna bakterie är att den har en ureasproduktion,vilket i sin tur kan bidra till att njurstenar uppstår.
 
Att just bakterien väljer att infektera urinvägarna (den brukar annars höra till i magtarmkanalen) beror på att de vidhäftar sig till just urotelialcellerna med hjälp av ett ytprotein. Andra virulensfaktorer som bakterien exempelvis har är hemolysin sam en produktion av ett extracellulärt slime som förhindrar tillväxt av andra gram- samt gramnegativa bakterier. 
 
Hur diagnotiserars en sådan här godbit då? Jo förutom att göra en SAID-platta samt ett koagulastest (där båda ska bli negativa) så gör man alltid en resistensbestämning med en novobiocinlapp på. Detta för att S. saprophyticus ska vara resistent för det, till skillnad från övriga KNS som är känsliga för novobiocin (ja såklart finns det ju undantag då...). Detta test har en känslighet med 100% och en specificitet med 96% Självklart kollar man även på koloniutseendet - 65% av isolaten ger upphov till gula kolonier medans 35% ger vita. Sen kan man ju såklart verifiera med en MALDI med ;) Vad skulle vi göra utan våran älskade tofs?! Kan för övrigt säga att den fungerar finfint så den hör inte till den nämnda skaran med maskiner som krånglar! ;)
 
Hur yttrar sig då en UVI som orsakas av S. saprophyticus? Jo man känner en brännande känsla vid miktion, man springer på toaletten oftare och man känner en "droppande effekt" efter miktion. Även en känsla av att få något vasst i den lägre delen av magen sägs vara ett symtom från en infektion i urinvägarna orsakade av S. saprophyticus. Behandlingen mot en sådan här filur görs med en kinolon såsom ciprofloxacin. Dessa antibiotikum har DNA-gyras som målmolekyl. DNA-gyras är ett enzym som hjälper till att packa ihop den prokaryota kromosomen. Denna process störs av kinolonerna vilket ger upphov till skador på bakteriens DNA och den dör således. Wieeeeee för det!! Bakterier på fel ställe gillar man ju inte!!
 
Ja det var allt om denna söta S. saprophyticusHa en bra och bakterierik dag! :D
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0