Plattor i alla dess färger!

Ja, som jag har sagt tidigare så ÄLSKAR vi verkligen plattor på jobbet!! :D

En rund glad kock

 

Tjoho alla fina bakterievänner där ute! Visst är det härligt med all snö som bara vräker ner från himlen och vill aldrig ta slut?! Och visst är det skönt att det snart är påsk och långledigt för typ alla förutom mig som ska jobba hela påsken lång… Och jag vet att jag är så härligt positiv idag så vad passar då inte bättre än att berätta om en grampositiv bakterie!! Denna bakterie är en grampositiv kock som förr (innan de molekylärbiologiska testerna (läs PCR) användes) tillhörde Streptococcus-familjen. Dock är bakterierna som tillhör denna familj som jag nu ska berätta om, vilket asså är Enterococcus-familjen, mycket mer resistenta än streptokockerna. Så hur ser Enterokockernas egenskaper ut då? Jo de är katalasnegativa som i gramfärgningen lägger sig i par eller korta kedjor. Ibland kan de även se ut som coccobaciller. De växer bra i de flesta miljöer och de kan tillväxa i en temperatur mellan 10-45 grader, dock är deras optimala tillväxtmiljö mellan 35-37 grader. De är fakultativt anaeroba och de växer både med och utan koldioxid. Hur ser de då ut på plattan efter en dag? Jo de ger kolonier som är 1-2 mm stora och en tredjedel av alla Enterokocker är betahemolytiska, dvs de ger hemolys på blodagarplatta. De övriga som inte ger hemolys tycker jag personligen alltid ger upphov till en mörk fläck där själva kolonin var på plattan. Vissa av Enterokockerna är rörliga såsom E. Casseliflavus och E. Gallinarum och dessa två enterokocker är även pigmenterade.

 

Enterokockerna har många egenskaper som gör det möjligt för den att överleva samt tillväxa i mycket svåra miljöer. De finns nästan överallt ute i naturen. De kan hittas i jord, plantor, vatten, mat samt i djur. Hos människan finns de normalt i magtarmkanalen (där de är den vanligaste grampositiva bakterien) men de kan även hittas i munnen samt på huden. Vilken sort enterokock man har inne i kroppen beror på individen, bland annat på ålder samt vad man äter.

 

Enterokocker är mikroorganismer som är opportunister och de ger upphov till en rad olika infektioner. De kan orsaka infektioner i urinvägarna, blodet, i brännskador och mycket mera då de tar sig från magtarmkanalen. Men eftersom de är så vanliga så ska man alltid överväga om det verkligen är dem som ger upphov till en infektion så man inte behandlar i onödan. Dessa enterokocker har förr ansett som rätt så harmlösa men har på senare tid blivit farligare då de har fått en ökad antibiotikaresistens samt blivit vanlig som en nosocomial infektion.

 

Enterokocker vill ju såklart överleva inne i våra kroppar och de har ett antal virulensfaktorer såsom att de kan fästa till andra celler, kan tillverka toxiner samt att de har en kapsel. Den enterokocken som infekterar människan mest är E. Faecalis som står för hela 80-90% av infektionerna. Denna följs av E. Faecium som dock är mycket mer resistent naturligt än just faecalis.

 

Som jag sa innan så är enterokockerna en mycket resistent familj och de är naturligt resistenta mot både aminoglykosiderna samt betalaktamantibiotika så de som rekommenderas vid mycket allvarliga infektioner är en kombination av ett cellväggsverkande antibiotika såsom betalaktamantiobiotika (penicillin eller ampicillin) eller vancomycin med en aminoglykosid (vanligtvis gentamycin eller streptomycin). När dessa antibiotika kombineras så får man en synergism och förhoppningsvis tar detta död på bakterien. En resistensmekanism som man dock är mycket rädd för är att VRE (Vancomycinresistenta Enterokocker) ska öka. För vid en infektion av dessa så finns det inte så många behandlingsmöjligheter kvar.

 

Ja det var allt ja skulle säga om denna positiva bakterie! Ha en bra dag! :)


Helgarbete

Tjoho alla glada därute!! Hoppas eran helg har varit bra, det har iallafall min varit eftersom jag har jobbat denna helg och det innebär ju att ja får ännu mer tid att umgås med mina älskade vänner bakterierna (ja jag vet att det var väl lite väl överhurtigt av mig ;)) Och till alla er där ute som undrar, JA vi biomedicinska analytiker jobbar helg och det kan kännas lite småsurt emellanåt (speciellt om man nu skulle jobba julen) men annars tycker jag det är skönt faktiskt. Man kommer upp i tid och så jobbar man fram till ett-två på dagen och sen så har man hela dagen till att göra något annat. Annars kan man ju bli en BMA som jobbar på patologen de jobbar inte på helgerna (det är för att de inte är lika viktiga som oss ;) haha nej skämt åsido men lite rivalitet måste vi ju ha mellan avdelningarna eller? ;))
 
Ja på helgen är det ju mitt ansvar att ta hand om blodavdelningen och det var en helg med lagomt mycket larm, 7 st igår och 10 st idag. Mest växte dessa bedrövliga koagulasnegativa stafylokockerna som enbart kunde ses i en flaska. Och nu kanske ni undrar varför jag tycker de är bedrövliga, jo det är för att det är en provtagningsförorening från huden och inte någon bakterie som lever livet i blodet. Nej så tråkigt, man vill ju ha lite mer farliga patogena saker som växer i blodet (ja jag vet att det inte är bra för patienten men som mig för BMA är det guld med spännande och farliga bakterier, och ja Brucellan har ja ju redan känt på... Slipper dock gärna den nästa gång!) Men denna helg hittade jag några pneumokocker så jag får väl känna mig nöjd. Ja just det jag hitta en ESBL-producerande E. coli med, den får jag ju inte glömma!! Lite intressant var att det växte en ESBL E. coli i ena flaskan och en vanlig E. coli i den andra flaskan, varför just detta är intressant är för att vi på labbet diskuterar hur vi ofta överarbetar blododlingarna just och det kostar ju i sin tur stora pengar. Men om jag inte hade överarbetat detta prov kanske jag aldrig hade hittat den ESBL-producerande E. colin så hur långt ska man spara in?? Men ja det är ju den ständiga frågan, tyvärr ska ju allt handla om pengar!!
 
Men som tur är väntas en ny jobbvecka snart så jag får träffa min fantastiska vänner igen ;) Dessutom är det ju utbildning för provsättningsroboten på tis - spännande!!

antibiotikas påverkan

Tjoho alla bakteriefreaks därute!! Tänkte ger er en kort information om vad som händer på vårt lab. Jo som jag har sagt så har våran provsättningsrobot kommit så nästa vecka så väntas utbildning på denna sak och den ges dessutom på engelska!! Få se hur det går med den utbildningen! ;) En ny MALDI-TOF ska vi dessutom få utbytt mot den gamla så tråkigt nog måste en ny validering göras av den! Suck på det men vad ska man göra... 
 
Sen vill jag berätta om en väldigt spännande bakterie som jag har stött på idag!! Den är väl kanske inte så rolig att ha (inte ett dugg faktiskt) men det är väldigt fascinerade att en bakterie kan få sådana resistensmekanismer. Denna bakterie var en Pseudomonas aeruginosa och den var hur resistent som helst - den var resistent mot ciprofloxacin, tacozin, ceftazidime, imipenem, MEROPENEM och enbart känslig för tobramycin. Och varför har ja gjort meropenem med stora bokstäver kanske ni undrar, jo det är för att meropenem brukar alltid vara känsligt, ALLTID!! Och som inte de vore nog så har denna patient även en MRSA. Detta tyder på att denna patient blivit behandlad med antibiotika, MYCKET antibiotika. Och det är ju inte bra för det är just då som bakterierna blir resistenta.
 
Ja det var allt som ja hade tänkt säga idag! Tjoho så länge!

RSS 2.0