Alla dessa vägval



Tjoho!! Ja nu har man kommit hem från vårmötet i Linköping med en massa ny info och man är alltså ännu smartare nu än innan ;) Träffade även på några trevliga kollegor som var roligt att se igen och speciellt kul att träffa sina kollegor i trollhättan!

Denna vecka har varit späckad med tofsen då vi har börjat validerat den med olika typer av substrat och det ser mycket lovande ut! Och det är ju bra ;) Snart så börjar valideringen av patientprover!

Ämnet som jag hade tänkt ta upp idag handlar om vägar. Det finns ju så många vägval man kan göra i livet ex vilket utbildning och ort man ska bo på. Men jag hade tänkt ta upp en mycket viktigare väg nämligen våra urinvägar :P (haha jag vet att jag har låg humor!) Vilka symtom uppstår då vid en urinvägsinfektion (UVI). Jo det vanligaste är ju att man drabbas av trängingar och sveda, man kissar oftare, fryser och får smärta i nedre delen av magen. Görs en urinsticka kan man även påvisa en positiv nitrit och leukocyter hos flertalet drabbade. Kvinnor drabbas i större utsträckning av UVI än män och detta beror på att uretramynningen hos män befinner sig långt bort från det perianala området. Även uretras längd påverkar antalet UVI:er. Männen som har en längre har minskad risk eftersom det blir svårare för bakterierna att ta sig ända upp till urinblåsan. En annan fördel som männen har är att de har en prostata och denna producerar bakteriedödande ämnen i urinen. Varför prostatan tillverkar dessa är idag okända.

UVI uppstår då våra älskade bakterier tränger in i urinröret och kryper vidare upp till urinblåsan. Stannar dessa godingar här har man drabbas av en blåskatarr (cystit), vilket är den vanligaste formen av UVI. Men ibland är bakterierna lite mer rymningsbenägna och vilda. Det är då de utforskar njuren och njurbäckenet - en njurbäckeninflammation (pyelonefrit) har uppstått! Det sistnämnda är allvarligare än en cystit.

Lite intressant att veta (enligt mig iaf) är att kvinnor med upprepade UVI:er drabbas ofta av olika bakteriestammar medans männen drabbas ofta av samma bakteriestam.

Vilken bakterie är den skyldiga då? Jo den vanligaste, står för 80% av alla UVI:er, är våran älskade E.coli! En annan primärpatogen, och då framförallt hos unga kvinnor, är S. saprophyticus (5-15%).

Det kan vara bra att känna till att det kan vara särskilt farligt med bakterier som producerar ureas. Dessa bakterier bryter ned urea vilket ger upphov till att ammoniak bildas. Detta är toxiskt och det bryter ned epitelet i urinvägarna. I slutändan kan det leda till att stenar bildas. En annan påverkan ammoniak har är att det ger ett högre pH vilket påverkar immunförsvaret. Exempel på ureasbildare är Proteus, Klebsiella och vissa Enterobacter.

Hur funkar behandlingen då? Jo de kan självläka men ibland får man ta till antibiotika. Och drabbas en man och en kvinna av samma bakteriestam så behöver det inte innebära att de får samma antibiotika eftersom män ofta får antibiotika som klarar av att penetrera in i prostatan eftersom även den kan vara infekterad! Ex på antibiotika som klarar det är fluorokinoloner och trimetoprim medans betalaktamantibiotika och nitrofurantoin utövar sin effekt i urinen.

Ja det finns mycket mer att säga om UVI:er men detta får vara nog för dagen :)

Hoppas ni får en bakterierik dag! :)

Vårmöte i Linköping!

Tjoho allihopa! Ja under onsdagen till fredagen så ska man bli ännu rikare på bakteriekunskap då äger nämligen det mikrobiologiska vårmötet rum. Detta år sker det i Linköping. Och jag får äran att åka dit så vi kanske ses där! Så om ni träffar en Stephanie från Borås så är ni välkomna fram, jag ställer såklart upp med idolsfotografering och ger gärna en eller flera autografer ;)

Internationella Biomedicinska analytikerdagen

Hejsan alla kära bakterievänner :) Idag är det en mycket speciell dag, idag är det nämligen den internationella biomedicinska analytikerdagen. Denna dag behövs då vi biomedicinska analytiker är en bortglömd grupp och det är inte många som vet om att vi finns - inte ens på sjukhusen! Vilket är konstigt då vi har en viktig uppgift - en livsviktig uppgift!

Biomedicinska analytiker Ger resultat!

Du kanske ofta hör ordet BMA? Det är en förkortning som ofta används för oss biomedicinska analytiker. En biomedicinsk analytiker är specialist på olika undersöknings- och analysmetoder och har en avgörande roll för patientsäkerhet och kvalitet. Vi finns med i hela analyskedjan, från provtagning till provsvar.

Visste du att:
• Ca 70 % av alla diagnoser grundar sig på provsvar och undersökningar som utförs av biomedicinska analytiker.
• Det krävs fler än 30 biomedicinska analytiker, med specialkunskaper inom olika områden, för att diagnostisera och följa upp en akut leukemi.
• Biomedicinska analytikerutbildningen är en treårig högskoleutbildning på 180 hp.
• Vårt huvudämne är biomedicinsk laboratorievetenskap. Ämnet är tvärvetenskapligt för att kunna koppla ihop medicin, teknik och analys.
• Det krävs legitimation för att få arbeta som biomedicinsk analytiker inom hälso- och sjukvården.

Du hittar oss inom:
hälso- och sjukvården Forskning läkemedelsföretag diagnostikföretag veterinärmedicin livsmedelsindustrin - i stort sett där detfFinns ett labb, finns det Biomedicinska analytiker.

Ovanstående information är hämtade från IBL:s flyers om biomedicinska analytikerdagen (http://ibl-inst.se/wp-content/uploads/2012/03/Bma_dagen_flyer2.pdf)

Ta antibiotika på rätt sätt!

I förra inlägget berättade jag ju om att jag hade tagit en svalgodling på mig själv eftersom jag har haft halsont i över en vecka. Så jag antar att ni har suttit på helspänn och väntat på odlingsresultatet! Det gjorde iallafall jag! :) Men såklart att inte bakterierna skulle svika mig så det fanns ingen dum betastreptokock i mitt svalg utan det fanns bara en normalflora där bestående av söta alfastreptokocker, Neisseria sp och enterokocker :) Så felet torde vara de dumma och ondskefulla viruserna ;)

Idag hade jag tänkt nämna lite om hur man behandlar de dumma bakterierna som ger upphov till infektioner. Som ni säkert vet så behandlas ju bakterier med antibiotika, som betyder "mot liv", och dessa har lite olika effekter på bakterien. En del antibiotika är bakteriostatiska. Med det menas att bakterien inte dör utan att bakteriens tillväxt hämmas. Antibiotika som däremot klarar av att döda bakterier kallas för bakteriocidala (Vissa kan dock vara bakteriolytiska = bakterien dör och lyserar).

Antibiotika uppdelas även efter hur många bakterierna de kan påverka - det vill säga om de är ett smalspektrumantibiotika eller ett bredspektrum.

Smalspektrumantibiotika har effekt på få bakteriearter medans ett bredspektrumantibiotika har effekt på många olika bakteriearter (både grampositiva och gramnegativa bakterier). Vet man vilken sorts bakterier infektionen orsakas utav så tar man självklart ett smalspektrumantibiotika medan ett bredspektrumantibiotika tas vid mer livshotande/allvarligare infektioner där man fortfarande inte vet vilken sorts bakterie det handlar om.

Vid allvarliga tillstånd kan det vara bra att behandla med två olika antibiotika (dels för att det blir större sannolikhet att man får ett antiobiotika mot den farliga bakterien men även dels för att minska sannolikheten att bakterien utvecklar resistens). Detta kräver dock att man är kunnig och vet vilka antibiotika man kan kombinera med varandra för att få optimal effekt. Detta på grund utav att två antibiotika alltid samverkar med varandra - antingen ger det en positiv eller negativ effekt. Ett exempel på gynnsam samverkan ("synergism") är att använda aminoglykosider (ex. tobramycin eller gentamycin) i kombination med ett penicillin (ex. ampicillin). Så det är inte bara att behandla med antibiotika - det kräver att man vet en hel del om bakterier och antibiotikans samverkan med varandra!!

Men att ta antibiotika på rätt sätt är kanske inte självklar för alla. En viktig sak att tänka på är att använda läkemedlet tiden ut och inte sluta bara för att symtomen försvinner. De dumma patogena bakterierna kan fortfarande finnas kvar i kroppen. Ett exempel på detta är vid användandet av penicillin som skadar bakteriens cellvägg. Detta dör inte bakterien direkt utav. Skulle antibiotikakuren sluta för tidigt kan bakterien reparera sin cellvägg och kanske bilda nya enzymer (penicillinas eller betalaktamas) som skyddar bakterien för just penicillinets skadande effekt. Dessa överlevande "superbakterier" kan därefter föröka sig och helt plötsligt har man massa resistenta och svårbehandlade bakterier bara för att antibiotikabehandlingen togs på fel sätt! Tänk på det nästa gång ni känner för att avbryta behandlingen!

Antibiotika är verkligen en stor och livsviktig upptäckt men som allt annat så har den även en baksida - biverkningar. Det är viktigt att tänka på att vid en behandling med antibiotika så rubbas alltid i viss mån den naturliga bakteriebalansen i kroppen. Detta yttrar sig främst som diarréer (som kan vara orsakade av Clostridium difficile. En bakterie som vi har normalt i tarmen men som kan ta över vid antibiotikabehandling och rubba normalfloran), svampinfektioner och uppkomst av finnar. Andra vanliga biverkningar är överkänslighet och allergi.

Antibiotika verkar på olika sätt i bakterien. Dessa grupper finns det:

-Cellväggssynteshämmare: Penicilliner, Cefalosporiner och Vankomycin
-Folsyrasynteshämmare: Trimetoprim och Sulfa
-DNA-kromosomskadande: Kinoloner och Rifampicin
-Proteinsynteshämmare: Makrolider, Kloramfenikol, Fusidinsyra, Tetracykliner och aminoglykosider.

Detta var verkligen ett informativt inlägg om antibiotika så hoppas att ni orkade läsa allt! :) Men tänk på detta nästa gång ni går till doktorn och vägrar gå därifrån utan att ni får antibiotika (Ja jag vet att det finns många sådana människor där ute!) Allt kan faktiskt inte bota med antibiotika och verkligen inte förkylningar som orsakas av virus!! Låt oss alla hjälpa till att minska resistensutvecklingen hos bakterierna! Snart kan en lätt infektion vara obehandlingsbar om vi inte alla skärper oss!

Tofsen!

Ja nu kära bakteriefreaks så är påsken över för längesen! Detta innebär ju att de flesta har återgått till det normala och så har vi även på mikrobiologen gjort (fast det fanns ju vissa som jobbar påsk, så viktiga är vi liksom - vi är aldrig lediga! ;)) Hela denna vecka har jag och några kollegor ägnat oss åt att lära oss vårt nya instrument på labbet. Detta instrument är en MALDI-TOF och det mina vänner är en förkortning av ett jättelångt ord nämligen Matrix Assisted Laser Desorption Ionization Time Of Flight (helt obegripligt att det behövs en förkortning till det liksom!). Lite kort kan man säga att detta instrument joniserar sin bakterie med en laserstråle. När laserstrålen träffar bakterien får den energi - dvs den joniserar och delas upp i olika joner som har en viss laddning och massa. Och beroende på vilken laddning jonen har i förhållande till storleken så transporteras de olika snabbt i ett vakuum och därefter träffar de en detektor. Utav detta fås ett spektra fram som jämförs med kända bakterier eller svampar och på så sätt kan man identifiera sitt isolat! Principen i sig är väl spektakulärt på sitt sätt men det verkligt spektakulära är tiden det tar att identifiera sitt isolat. Eller ja, snarare frånvarande av tid då detta är en supersnabb metod. Efter nån minut så är identifieringarna klara!! Det som förr har tagit en hel dag att bestämma, eller i värsta fall upp emot en vecka! Så alla bakteriefreaks där ute, vi lever i en ny revolutionerande bakterietid! Spännande I know!

Så jag hoppas att ni har en trevlig dag och att ni är friska. Själv har jag drabbats av ngn konstig sjuka som inte ville släppa :( Haft halsont i en vecka nu! Så idag kära vänner tog jag ett svalgprov på mig själv :) Blir spännande att se resultatet imorgon, ser framemot det :) Vill ju typ veta nu om det växer någon spännande bakterie i mitt svalg. Växa kommer det ju att göra för ni kommer väl ihåg att man har bakterier NORMALT också? Alla bakterier är inte onda! Men imorn får vi väl se om jag drabbas av ngn betastreptokock eller annat. Jag hade ju hoppas bli immun mot alla dumma bakterier eftersom jag stöter på dem dagligen ;) Jaja önsketänkande kanske :)

Blir man fortare frisk med antibiotika?

Spana in denna länken!
http://www.antibiotikaellerinte.se/

RSS 2.0