En vanlig dag på jobbet del 2

Såhär ser en vanlig dag ut när man jobbar på såravdelningen. I de flesta sårodlingarna dominerar de grampositiva kockerna Staphylococcus. Men såravdelningen kan även innehålla flera spännande överraskningar iform av olika coola godingar :)
Här ses det vanligaste testerna man gör på grampositiva kocker.
I mitten ses plasmarör som används för att särskilja på
Staphylococcus aureus och koagulas negativa stafylokocker (KNS).
På bilden ses även en SAID-platta som har samma funktion. De röda
plattorna är en nöt-platta som kan ha olika funktioner. Den bruna
plattan längt bak är en telluritplatta.
Dessa två plattor används för att skilja på Streptococcus agalactiae
(GBS) och Enterococcus faecalis. GBS får en snygg pilliknade hemolys
på den röda nötplattan vilket inte E. faecalis får! Och på den bruna
telluritplattan blir Enterokocken positiv, dvs svart, medans GBS:en blir
negativ - dvs det blir inte svart!
Här ses tydligt den pilliknaden hemolysen GBS:en ger upphov till. Och
självklart så använder vi kontroller - till samtliga tester ;) Det får
aldrig glömmas, komihåg det alla bakteriefreaks! :)
Men nötplattan kan ha andra användningsområden! Istället för att
stryka en S. aureus i mitten av plattan och GBS horisontellt mot denna
S. aureus så kan man använda denna platta för att verifiera en
Clostridium perfringens. Då stryker man GBS i mitten och sitt troliga
C. perfringens isolat horisontellt mot det. Och inkubera plattan anaerobt of course ;)
Det är dock bara inte våra älskade bakterier man kan hitta i ett sår-
prov. Ibland hittas diverse svampar såsom Candida albicans eller
jästsvampar.
Och här ses härliga svampar i närbild. De brukar ha "fötter" som
sticker ut från själva koloni. Dessa "fötter" kan man ana på bilden!
Vi ÄLSKAR svampar :)
Ibland kan man stötta på några bakterier som hatar syre. Det är de
anaeroba bakterierna jag pratar om. Dessa är lite kräsna och kräver
därför resistensbestämningar med E-tester som är lite specifikare än
lapparna!
Dessa mina kära vänner är ett agglutinationstest som används för
streptokocker/enterokocker. Mycket fina färger på korkarna eller vad
säger ni? ;)
Och med ovanstående test kan man hitta betastreptokocker. Se vilken
härlig betahemolys!! (Vet att ni redan sett bilder på betastreptokocker
men dem kan man ju inte se för många utav!)
Ibland kan det vara så att vi inte klarar av att typa upp bakterien
(fast vi är guld på det!) och då använder vi våran VITEK. Kolla så
vackert prydd den är!
Kolla vilka söta bakterier! :)
Såhär ser instrumentet ut i sin helhet!
Här ses ett exempel på en bakterie som VITEKen fick typa åt oss.
Och den coola udda bakterien är en Stenotrophomonas malthophilia.





Och just det ja. Mikroskopet får jag ju inte glömma. Den har ju en
viktig del i en biomedicinsk analytikers dag :)

Uppdatering!

I förra inlägget sa jag att det var ovanligt att hitta meningokocker i blodet. Tror ni inte jag hitta en till under helgen? ;)

En ledsen och rund bakterie!

Hej alla bakteriefreaks!! Nu var det ett tag sen sist jag skrev men det tar ju ett tag att få fram intressant information och inspiration. Enbart det bästa är gott nog för Er :) Men nu är jag redo! Denna vecka har jag arbetat på blodavdelningen och den är lite av en favorit för där kan mycket olika saker hända och växa. Det vanligaste när en flaska har larmat (dvs. det växer bakterier i blodet) och man gör en gramfärgning är att man antingen får se gramnegativa stavar eller grampositiva kocker (och då framförallt våra kära Staphylococcus) men i veckan fick jag se några gramnegativa kocker. Hur fränt som helst (ja jag vet att det enbart är fränt för mig och inte för personen som har den!)! Min första tanke var ju att de naturligtvis måste vara avfärgade men samtidigt kan ju inte alla bli avfärgade så snyggt. Dessutom låg de ju som diplokocker. Rådfrågade med en kollega som kollade konstigt på mig först när jag sa att det var gramnegativa kocker (men vem skulle inte göra det) men tyckte också att det såg ut som gramnegativa kocker. Så man var ju lite förvirrad där ett tag. Vad ska man göra nu? Inte alltid lätt med nya upptäckter ;) Så vad var det då som växte undrar ni säkert (vilket jag förstår att ni gör!). En ledtråd för er kan vara att enbart de aeroba flaskorna larmade. Kommer ni på vad det kan vara för något?? Va gjorde ni det :) Klart det var en Neisseria meningitidis (även kallad för meningokock)! N. meningitidis är nämligen gramnegativa kocker som är cirka 2 mikrometer i diameter och lägger sig i par eller ensamt när man gramfärgar dem. Samtliga i Neisseria-familjen är oxidaspositiva samt katalaspositiva (det sistnämda har dock några undantag - som alltid i bakterievärlden!) Dessa små sötnosar hittas normalt i däggdjurs slemhinnor och vill man odla dem optimalt (vilket man vill ju göra) så ska man låta dem växa i en aerob miljö i 35-37 grader i koldioxidmiljö (5% för meningokocker och 3-7% för gonokocker). Det finns två specis som är patogena för människan och det är N. gonorrhoeae - som orsakar gonorré - och N. meningitidis - som orsakar en typ av meningit (hjärnhinneinflammation). Den sistnämda filuren går hela 40% runt med i deras övre luftvägar. Helt ovetandes om dem! I know Scary ;)

Att just få en N. meningitidis i blodet eller i cerebrosspinalvätskan är livshotande. Detta bland annat för att meningokockerna har en polysackaridkapsel som står emot lyserande enzymer som fagocyterna producerar. Detta gör att bakterien kan överleva och reproducera sig men även att den kan åka runt i kroppen inne i en neutrofil eller makrofag! (Vilken bakterie som åker snålskjuts sådär!) Det som dock gör meningokocken så virulent är att den har fimbrier, kapsel samt ett cellyteantigen, lipooligosackarid, som består av Lipid A, som är ett endotoxin, och sockermolekyler som möjliggör det för bakterien att fästa till mänskliga celler. Det är när Lipid A släpps ut fritt som skador uppkommer och symtom uppstår. Symtomen som ses kan vara feber, vasodilation, inflammation, chock, huvudvärk, nackstelhet, kräkningar, partiell förlust av hörseln och bildandet av blodproppar. En meningit som orsakas av en meningokock kan leda till döden inom 6 timmar från första symtom medans en sepsis kan leda till förödrande blodkoagulering i många organ. Meningokockerna drabbar främst barn och unga vuxna.
Det är viktigt att en diagnos ställs snabbt och detta kan göras genom att gramfärga bakterierna samt med en sockerjäsning (det är inte bara vi människor som gillar godis!). De sockerarter som används är maltos, fruktos och glukos och en meningokock kan jäsa maltos och detta skiljer sig alltså från gonokocken.
En obehandlad meningit leder till 100% till döden men kan sjunka till 10% men RÄTT antibiotikabehandling. Vanligast är att man använder intravenöst penicillin men tyvärr börjar meningokockerna bli resistenta för det. Andra antibiotika som är effektiva är kloramfenikol (som dock är mycket toxiskt och har kraftiga biverkningar) och cefalosporiner.
Så det var allt som jag hade tänkt berätta om den här lilla kocken. Väldigt mycket information jag vet men allt om bakterier är ju så intressant så man kan ju inte låta bli! Ha en trevlig helg och komihåg att inte alla bakterier är till ondo! :)

Simmat bland alger?

Länge sen sist men äntligen så har jag hittat inspiration igen! Tänkte berätta litegranna om en filur som jag hitta i ett öra förra veckan! kan det bli mer spännande? Tror inte det! Iallafall, första dagen jag skulle läsa av plattorna så var det inte enbart Stapylococcus som växte utan det växte några pytte kolonier både på choklad- och blodplattan. De hade även en konstig färg typ gulbruna. Eftersom jag inte hade någon aning om vad det kunde vara för något så gjorde jag en massa snabbtester. Först gjorde jag ett prep (dvs. gramfärgning) på bakterierna och under tiden som det torka så oxidastestade jag den. Det blev ett snabbt omslag så det var alltså en oxidaspositiv bakterie. I mikroskopet kunde man även se att det var långa gramnegativa stavar. Min första spontana tanke var att det skulle vara en Vibrio alginolyticus eftersom det alltid har varit denna bakterie när det har sett konstigt ut!! Men det var inte så mycket mer jag kunde göra denna första dag förutom att isolera den på en chokald- och 32-platta eftersom det var alldeles för orent att jobba vidare på.
Vid den andra avläsningen så kunde man se, som man väntat sig, att den inte växte på 32-platta! Men OJJJJJ vad stora kolonierna hade växt till sig. Nu var de stora klibbiga feta gulbruna kolonier! Trodde såklart fortfarande på att det skulle vara en Vibrio. Så körde den på Viteken och gjorde resistensbestämning och väntade med spänning till dagen därpå för att se att jag hade rätt ;) MEEEEEEEEEEEEEEEEEEENNNNNNNNNNNN det blev ju ingen Vibrio!!!!!! Vilken besvikelse! :( Alltid tråkigt att ha fel! Men det blev en annan cool bakterie, nämligen Shewannella algae! Och det stämmer ju bra! Den är ju nämligen gramnegativ och oxidaspositiv. Förr tillhörde den Pseudomonas-släktet men har nu fått ett eget förnamn! Dess främsta kännetecken är att den producerar svavelväte, så det kan man ju testa med ett SIM-rör om man vill. Dock kunde man se på vitekresultatet att den var positiv för H2S. Denna filur hittas normalt i marina miljöer.
Så kära bakterievänner så har ni förhoppningsvis lärt er något nytt! :)

När kommatecknet står i fokus!

Tänkte testa på något nytt. Jag ska försöka beskriva en bakterie MYCKET kortfattad. I princip omöjligt för mig men ska göra ett försök så att ni ska kunna orka läsa ;) Så bakterien som ska få sin tid i rampljuset idag är Vibrio cholerae.



V. cholerae är en kommaformad (,) bakterie som orskar koleran (som det hörs på bakteriens namn. Ibland är det bara för logiskt!) Det är en havsbakterie som tål sötvatten hyftast men är annars som oss vanliga svenskar - De föredrar nämligen VARMA, salta vatten som har ett basiskt pH! Den här lilla kommatecknet får man om man dricker kontaminerat vatten eller mat och när de väl kommer till magsäcken så dör de flesta. (Om man inte får in stora mängder av bakterien. Det som gör bakterien så virulent är att den kan producera ett toxin, koleratoxinet, som fäster till epitelcellerna. En del toxin åker in till värdcellerna och producerar cykliskt AMP som stimulerar utsöndringen av elektrolyter (dvs. salter) ut ur cellen. Eftersom det blir felaktig vatten-saltbalans så följer även vattnet med ut ur cellen och den drabbade får diarrér. Och det kan vara dödligt eftersom det är stora mängder vatten som förloras.

En skruvad bakterie

Hör du till de personer som tycker att odling och plattor får alldeles för mycket uppmärksamhet?  Eller känner du bara för något upplyftande, coolt och hur intressant som helst? Läs mitt otroligt spännande examensarbete som jämför två metoder att detektera borreliaspecifika-antikroppar i serum och likvor (dvs neuroborrelios).


Där alla serologiälskare så utlovar jag antikroppar av IgM- och IgG-typ, Western Blot, ELISA och spädning av härliga reagenser ;) Det får ni ju inte missa!
Så välkomna att läs och se om det är Euroimmun:s eller DAKO:s metod som du föredrar!
Länkar till det! http://lnu.diva-portal.org/smash/record.jsf?searchId=1&pid=diva2:345841 och klick på fulltextlänken!

En spänd bakterie

Hallojsan alla bakteriefreaks! Tänkte berätta litegranna om en bakterie som jag fick som praktiskt prov när jag gjorde min praktik på mikrobiologen i Karlskrona. Den gav mig verkligen huvudvärk och om de inte skulle vara nog så luktade den extremt äckligt!! För att inte tala om hur snabbt den dog när den var ute i syre, trots att det enbart var korta stunder! Listat ut vilken bakterie det är än? Om inte så får du svaret här:


Clostridium tetani (C. tetani) är en liten, svårodlad, avlång och rörlig grampositiv bakterie som är obligat anaerob vars vegetativa celler är extremt känsliga för syre. C. tetani har förmågan att bilda terminala endosporer och detta leder till att bakterien kan få en ”tändsticksstruktur”. Endosporer bildas framförallt av Clostridium och Bacillus men Bacillus spp är fakultativt anaeroba. Dessa endosporer klarar av att överleva i flera år i extrema miljöer. Denna bakterie hittas vanligtvis i bland annat jord och i mag-tarmkanalen hos människa och djur. Trots att C. tetani är grampositiv så blir den ofta röd i gramfärgningen och detta speciellt då isolatet som använts är gammalt då dess cellvägg får förändrade egenskaper.

 


Patogenicitet hos C. tetani beror på dess förmåga att utsöndra ett toxin som kallas för tetanus toxinet som är ett neurotoxin vilket ger upphov till stelkramp. Tetanus toxinet utsöndras enbart då bakterien dör.  Detta toxin består av två polypeptider som sammanlänkas med hjälp av en disulfid brygga. Den tyngre av de två polypeptiderna kommer att binda in till en receptor på nervcellen. Nervcellen kommer då att transportera in toxinet genom endocytos och dela på de två polypeptiderna så att den lätta kan transporteras in i det centrala nervsystemet (CNS). Den lätta polypeptiden kommer då att blockera frisättandet av inhibitoriska neurotransmittorer från det inhibitoriska neuronet. Blockeringen kommer att leda till att muskeln inte kan slappna av då antagonistmuskeln kontraherar vilket leder till kontraktion av båda musklerna samtidigt i ett antagonistpar. Dessa kontraktioner kan vara så starka att ben bryts och det kan även leda till döden då diafragman drabbas då patienten inte klarar av att andas ut. C. tetani kas fås av en rostig spik som går genom huden men även genom att endosporer kan tas sig igenom sår och därifrån ta sig till en anaerob miljö där den kan germinera. Inkubationstiden beror på hur långt bakterien har till det CNS. Symtom som uppstår är exempelvis svettningar samt spasmer och 50% som drabbas avlider. Numera finns det dock vaccin mot stelkramp.




Här ses avfärgade C. tetani. På den högra bilden kan endosporer

ses, den ser ut som en tändsticka. På den tiden trodde jag att det

var grampositiva kocker. Tänk så dum man kan vara som praktikant ;)


Så man kan ju lugnt säga att denna bakterie får höra till listan för de som man verkligen inte vill drabbas av. Så hoppas att ni är stelkrampsvaccinerade! :) Så nu har ni återigen blivit lite smartare! Det måste kännas nice :)


RSS 2.0