Stephylococcus - en tvättäkta croupier!

Ja varför inte bjuda på en bild på mig själv??! Här kan ni se mig när jag jämför de olika utstrycken! :)
 
Ja som ni kan se så ÄLSKAR vi verkligen plattor på vårat jobb. :) Man känner sig lite som en croupier när man slänger iväg plattorna åt alla håll! :D
 
 
 
 

Utodlingsrobot

Hallojsan alla bakteriefreaks!!! :) Jo som jag sa tidigare så ska vi få en utodlingsrobot här på SÄS som ska sätta proverna ut oss. Mycket coolt. Så denna vecka har vi testat olika mönster på utstrycken för att se vilket mönster som ger det vackraste utstrycket. Bjuder på några bilder från det!
 
Som ni kan se på bilden så strycker utodlingsroboten (med en magnet) ut provet som en "blomma" och sen så strycker den ut på hela plattan från vänster till höger.
 
Kolla så fin den blev. Den ser litegranna ut som en korall tycker jag! :)
 
Men alla utstryck blir ju inte så fina som de på bilderna ovan. Här kommer några exempel på det:
 
Som ni kan se på denna bild så har inte alls hela plattan blivit utnyttjat - ett dåligt utstryck!
 
Inte så många enskilda kolonier och plattan är dåligt utnyttjad! Dåligt utstryck här med!
 
Plattan dåligt utnyttjad!
 
Och här är alltså makapären som gjorde utstrycken!! Som ni säkert alla förstår så är det inte denna som ska sätta alla våra prover sen - för den är nämligen ett X antal gånger större om vi säger så!! :) Filmade även när den var in action men vet inte riktigt hur man lägger ut dem på bloggen tyvärr. Förhoppningsvis så kommer jag på det någongång!

Dagens bakterie

Dagens bakterie får bli en mikroorganism som jag inte kan typa hur mycket jag än försöker :( Den växer i en av fyra blododlingsflaskor. Det är en grampositiv kock som är katalaspositiv. Problemet är dock att den inte vill växa på SAID-pl och så är den negativ i plasma. Växer mycket svagt på vanliga res-pl men bra på NAD-res-pl. Och både MALDI-TOFen och VITEKen ger svaren: Noll ID. Hur mycket jag än försöker få den till en KNS så går det inte. SUCK! Vad kan det vara?

Människans bästa vän och deras inneboende

Ja, nu börjar sommaren att närma sig sitt slut och hösten är på antågande. Då hösten börjar blir många människor deprimerade så vad passar inte bättre än att berätta om en gramnegativ bakterie? Det passar ju hur bra som helst!! :) Bakterien som jag har valt ut i dag är en gramnegativ stav som normalt finns i djurs saliv. Det är den absolut vanligaste bakterien som hittas i sårprover där anamnesen innehåller "hund- eller kattbett". Nu måste ni väl ändå veta vilken bakterie som jag pratar om? Klart att det är en Pasteurella som jag är ute efter! Den vanligaste typen som en människa blir infekterad utav är P. multocida. Infektionen uppstår då personen ifråga blir biten eller riven av ett djur. Men bakterien kan även överföras med hjälp av aerosoler som då personen ifråga andas in. När väl P. multocida har lyckats tränga in sig i kroppen så ger den upphov till en inflammation vid infektionsstället. Den bidrar även till svullna lymfkörtlar! Denna lilla godsak kan även ge upphov till allvarligare och spridda infektioner - dock gäller detta främst för immunsupprimerade personer.
 
Men hur detekteras denna bakterie? Nu är det så att Pasteurella är en kräsen bakterie. Den kräver antingen en blod- eller chokladplatta för att den ska växa. Den växer alltså inte på en 32-platta som de flesta andra gramnegativa bakterier gör. Detta kan hjälpa till med identifieringen! Har du en gramnegativ bakterie som inte växer på en 32-pl ska man alltid tänka på Pasteurella, står det dessutom i anamnes att personen blivit biten av ett djur så kan man ju nästan säkert säga att det är en sån! Men bara nästan såklart, man måste ju vara helt säker så här på SÄS så kör vi alla misstänkta isolat på VITEKen. Andra kännetecken för den här bakterien är att den är oxidas- och katalaspositiv, fakultativt anaerob, orörlig samt pleomorfisk. Den har även en karaktäristisk doft!
 
Denna lilla filur är känslig mot ett stort antal antibiotika. Och tur är väl det för när man väl fått denna filur i ett sår så behövs det nästan alltid behandlas för att den ska försvinna. Bland annat funkar penicillin, tetracyklin och cefalosporinerna!
 
Lite kort vill jag bara berätta en jättespännande sak om P. multocida, den ger nämligen upphov till kolera (avian cholera) hos fåglar! Det hade jag iallafall ingen aning om! Tänk vad både ni och jag lär mig saker av denna blogg asså! :)

Rutinarbete?

Hallo kära bakterievänner!! Nu har semestern tagit slut och man har kommit tillbaka till jobbet igen. Vad passar då inte bättre än att uppdatera sina läsare litegranna om vad som händer på jobbet!! :) Vi ska ju snart få en supercool utodlingsrobot från Qiestra och detta företag är idag på besök hos oss för att kolla in omgivningarna och framförallt det rum som roboten ska stå i. Egentligen skulle roboten komma i september men har blivit framskjutet (som det alltid blir ju ;)) i ett x antal veckor. Men sen när den kommer så behöver vi inte sätta några prover (ja förutom sputumproverna) och den kan även sätta direktresplattor! (kan dock inte pricka plattorna än med antibiotika men en sådan modul ska komma!) Så det blir skoj när den kommer :)

Sen så var det ju MALDI-TOFen som vi håller på med. Valideringen är i princip klar nu och snart ska vi i Västra Götalandsregionen träffas och diskutera resultaten av valideringen. Bra att tre mikrobiologiska lab samverkar är ju att vi kan dela upp arbetet på alla tre. Valideringen går alltså snabbare och effektivare :)

Ja sen så ska ju urin och faeces slås sig samman i samma rum eftersom provsättningsroboten kommer snart. Så i veckan har det varit mycket möblerande och mycket besök av hantverkare som kommit med sina kablar och instrument. Ja som ni hör så är det mycket på gång här i mikrobiologen på SÄS! Spännande :)

Avslutningsvis så bjuder jag på en bakterie (eftersom jag vet att det är det ni egentligen vill läsa om ;)). Igår hittade jag en pseudomonas som var BRUN på resistensplattan. De brukar ju egentligen ge upphov till en grön färg men det finns ju alltid undantag som alltid. Typade den med MALDIn som sa att det var en P. putida!

RSS 2.0