Blodigt värre

Hej alla bakteriefreaks därute!!! Härligt att se att ni fortfarande tittar in på min blogg trots sommaruppehållet - ett tydligt tecken på att ni vill höra mer om våra underbara vänner bakterierna :D Ja, som sagt så är min semester slut nu så denna vecka har jag härjt runt på blodavdelningen och gramfärgat och hållt på. Än så länge ar jag inte stött på någon spännande bakterie, men de kommer väl :D Idag tänkte jag lite kort berätta om vad man egentligen gör på blodavdelningen och hur arbetsflödet går till.
 
Ja först så börjas det med att man får en remiss och,vanligtvis till det, fyra blododlingsflaskor. Två aeroba blododlingsflaskor och två stycken anaeroba blododlingsflaskor.
 
 
Dessa flaskor märks in och sätts in i ett blododlingsskåp - här i Borås används BacT/AlerT. Detta skåp håller en temperatur på 37 grader, allt för att gynna bakteriernas tillväxt. Flaskorna innehåller även kol eller gelkulor som ska neutralisera antibiotika om patienten har fått detta innan odlingen togs. Som ni vet dödar ju antibiotika bakterierna och det vill man ju inte ska hända i detta fallet!!! Om det finns bakterier produceras det koldioxid i flaskorna som detekteras av blododlingsskåpet och skåpet påvisar detta genom att larma - en flaska har blivit positiv. Denna flaska tas ut och odlas ut på en blod-, choklad- samt anaerobplatta. Även en bloddroppe strycks på ett objektsglas som därefter får torka. Detta objektsglas bränns av för att bakterierna ska fixeras - detta behövs för gramfärgningen. Med hjälp av gramfärgningen så får man veta om det är en grampositiv (blir blåfärgad) eller gramnegativ (blir rödfärgad) bakterie. Man får även reda på bakteriens form, om det är en kock eller en stav!!! Detta tycker jag är ett jättespännande steg, att man så snabbt kan veta vad som växer i blodet!!! :) Detta fynd svaras ut till avdelningen där patienten ligger och då passar man samtidigt på att fråga om patienten får något antibiotika - allt för att man ska kunna ge ett så bra svar så fort som möjligt! Ja sen gör man efterarbete på sin bakterie, lite olika beroende på om det var en grampositiv eller gramnegativ bakterie.
 
Detta gör man exempelvis på en gramnegativ bakterie. En jäsning innehållandes ett SIM (Svavelväteproduktion, Indol, Motilitet=rörlighet), urea samt ONPG-rör.
Här ses hur en Citrobacter sp jäser i dessa rör!
 
 Här ses en E. coli!!
Detta görs på en grampositiv bakterie:
Rören används för att skilja på Stapylococcus aureus och koagulasnegativa stafylokocker då rören innehåller plasma. SAID-plattan har samma användningsområde medan den bruna plattan används för att påvisa Enterococcus faecalis.
 
Dessa är de test vi gör på bakterierna första dagen men till andra dagen, då koloniern har vuxit fram, kan fler test göras!
 
Ja detta var en mycket kortfattad beskrivning av hur vi jobbar på blodavdelningen. Hoppas ni förstod ändå! :)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0