Streptococcus pneumoniae

Hejsan alla bakterievänner! Hoppas helgen har varit bakterierik. Jag känner att det är dags för att bli positiv igen och vad passar då inte bättre än en grampositiv kock som exempelvis Streptococcus pneumoniae. (ja jag hör erat glädjetjut ända hit!) Men faktum är att hela 75% av alla människor har dessa små gosingar i deras normalflora i munnen och farynx (I know scary!) och då orskar de ingen skada (VA INGEN SKADA?? Men det är sant mina vänner alla bakterier är inte till ondo!) utan de blir först patogena när de når ner till lungorna (som de flesta bakterier. De blir farliga först när de är på fel plats i kroppen). Denna bakterie drabbar framförallt barn och gamla, de grupper vars immunförsvar inte är fullt aktiv och det finns 92 stammar som kan infektera människan. De stammar som är virulenta har en polysackarid kapsel runt sig som skyddar bakteriecellen från nedbrytning efter endocytos. Saknar bakterien en kapsel så är den inte virulent! De virulenta stammarna har även phosphorylcholine i cellväggen som binder till receptorer på celler i lungorna, blodkärl och hjärnhinnorna och denna stimulerar cellerna att uppsluka bakterien. Detta leder i slutändan att bakterien blir kamoflerad från immunförsvaret och bakterien kan följa med cellen och ut till blodet och därefter korsa blod-hjärnbarriären. Bakterien utsöndrar även ett protein som möjliggör för bakterien att kolonisera lungorna.

Hur ser då en pneumokock ut på plattorna? Jo de är 1-3 mm, runda, mucoida och pigmenterade. Dess mitt är även ihopsjunken pga att de äldre cellerna har blivit avdödade. De ger även upphov till alfahemolys när de odlas aerobt men odlas de anaerobt bildas betahemolys. I gramfärgning så bildar de kedjor eller par. Kan vara svårt att se skillnad på en alfa-streptokock och en pneumokock men detta görs genom att använda optochin som pneumokocker är känsliga för (och de är även känsligt för de flesta antibiotika).
Här ses att pneumokocken är känslig för optochin.
Ett karaktäristiskt drag för Pneumokocken är att den blir grön på
choklad-platta då den växer där. Andra bakterier som blir gröna på
chokladplattan är Enterococcus faecium och alfa-streptokocker
Det finns numera vaccin som skyddar mot de 23 vanligaste patogena stammarna. Detta vaccin är livslångt för normala vuxna men det fungerar inte tillräckligt för patienter med större risk (unga, gamla, AIDS).
S. pneumoniae ger upphov till ett antal sjukdomar som lunginflammation, sinuit, otit osv. Men detta tar jag upp i ett annat inlägg. Annars blir inläggen för långa att läsa!! Hoppas att ni kan överleva det tills dess!
Så nu har ni återigen blivit smartare. Känns nice! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0