Pseudomonas

Tjoho alla bakteriefreaks! Igår var jag för positiv och därför känner jag att vi behöver bli mer negativa. Så vad passar då inte bättre än att berätta om en gramnegativ bakterie? Woho måste ni ju tänka. Bakterien som jag tänkte uppmärksamma idag är Pseudomonas och denna lilla filur måste ha syrgas för att kunna leva. Den är alltså en obligat aerob! Dock är det ingen kräsen bakterie och den klarar av att leva i jord, ruttet material, fuktig miljö, pooler osv. Den tillhör alltså inte normalfloran. Pseudomonas är en bakterie som har många virulensfaktorer men trots det så orsakar den sällan sjukdomar då den anses vara ett opportunistisk patogen. Och tur är väl det med avseende på dess naturliga resistens för flertalet antibiotika.

Men nu kanske ni undrar över vad som är bakteriens virulensfaktorer. Det förstår jag (eftersom det är så spännande!) men ni kan vara lugna för det ska jag berätta! Det är nämligen så att det har något som kallas för fimbrier och adhesins (cellytekomponenter) som fäster till värdcellen. De producerar även enzymer och toxiner, exempelvis Lipid A som är ett endotoxin som sitter i cellväggen och denna medierar feber, inflammation, chock och vasodilation. Pseudomaonas har även en kapsel som skyddar den mot fagocytos. Något annat som förhindrar fagocytos är exotoxin A och exoenzym S som inhiberar proteinsyntes i eukaryotiska celler vilket leder till celldöd.
Det är på grund utav att bakterien kan växa nästan vart som helst plus dess virulensfaktorer som gör att den vanligtvis koloniserar immunsupprimerade. Bakterien är involverad i 10% av alla sjukhusrelaterade infektioner! När bakterien väl lyckas bryta igenom kroppens försvar så kan den kolonisera vilket organ eller system som helst och ge upphov till ex. baktermi, endokardit, UVI och infektioner i öra, magtarm-kanal, skelett, CNS m.m. Pseudomonas trivs dock allra bäst hos allvarligt brändskadade personer (drabbar 2/3) då deras hud är varm och fuktig vilket de tycker är mysigt! Pga dess mysighet kan de föröka sig snabbt! Dessa bakterier trivs även hos Cystisk Fibros patienter och speciellt deras lungor. Där bildar de nämligen en biofilm som förhindrar fagocytos. Detta försämrar lungfunktionen då lungcellerna producerar stora mängder slem som bakterierna livnär sig på. Detta leder i sin tur att mer slem produceras och en ond cirkel har uppstått. Detta kan i värsta fall leda till döden.
Att behandla infektioner uppkomna av Pseudomonas kan vara svårt då de är resistenta naturligt då de kan metabolisera många antibiotika med specifika pumpar som sitter i cellväggen. Dessa pumpar kastar ut antibiotika från bakteriecellen. Även bakteriens förmåga att bilda biofilm gör det svårt för antibiotika att verka då de inte kan komma igenom biofilmen.
Något som är coolt är ju att denna bakterie ger upphov till gröna res-plattor. Detta beror på att bakterien kan producera ett blågrönt pigment som kallas för pyocyanin som triggar bildandet av syreradikaler som bidrar till vävnadsskador. En patient som har blågrön vävnad kring infektionen tyder då alltså på en massiv infektion av Pseudomonas.


Kanske inte världens bästa exempel på att Pseudomas bildar pyocyanin som är ett blågrönt pigment. Därför blir res-plattan grön. Coolt va? :)

Kommentarer
Postat av: BMAstudent

Cool blogg! Men reagerade lite på dina naglar... var försiktig! :)

2012-02-02 @ 13:05:47
Postat av: Stephylococcus

Tack :) Ja det hör inte till vanligheten att jag har sådana naglar. De trillar ju av efter några veckor ;) Så nu är de "normala" men tack för omtanken ;)

2012-02-02 @ 18:07:07
URL: http://stephylococcus.blogg.se/
Postat av: http://promofunding.partners/loans-we-offer

go here for the top financing around

Postat av: classic twin bell alarm clock

get the greatest jumbo display digital clock anywhere

Postat av: clock synchronization

see here for the best wireless clocks for facilities anywhere

2015-07-20 @ 00:50:39
URL: http://clocksyncwireless.tumblr.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0