Mördarbakterien

Vad passar inte bättre en lördagskväll än en spännande bakterie som inte bara orsakar lite skada utan som i medierna har blivit känd som den "fruktande mördarbakterien"? Vilken bakterie kan jag då syfta på? Jo denna lilla filur hör till ett släkte som är grampositiva kocker och i gramfärgningen kan man se hur de lägger sig parvis eller i kedjor. Har ni luskat ut det ännu? Inte? Ja, ytterligare en ledtråd är att de är katalasnegativa och att de är fakultativt anaeroba. Nu måste ni väl ändå ha kommit på det? Inte? Verkligen?? Ja men om jag säger BETAHEMOLYS så måste det väl klarna? Ja såklart att det är Streptococcus pyogenes jag pratar om. Även kallad för Grupp A Streptokock (GAS) eller som allmänheten kanske mest känner till den som MÖRDARBAKTERIEN! (Ja det låter mer spännande så!) Vad är det då som gör att denna lilla bakterie kan överleva inne i kroppen (där den normalt inte ska finnas) som ett patogen? Jo bakterien har vissa strukturer som hjälper till med överlevandet. Men GAS kan även producera olika toxiner och enzymer som gör det möjligt att leva i kroppen. Ett exempel är exempelvis Protein M som destabiliserar komplementet vilket i slutändan leder till att fagocytos förhindras. Bakterien innehåller även något som heter hyaluronsyra kapsel som gör att leukocyter inte kan se bakterien. Den blir alltså kamoflerad och även detta leder ju till att fagocytos av bakterien undviks.

Skulle bakterien trots allt bli fagocyterad så släpper den ut ett toxin - Streptolysin. Detta toxin gör att själva fagocyten lyseras och bakterien blir alltså frisläppt och bakterien kan fortsätta härja runt i kroppen. Slutet gott alltså! (för bakterien alltså!!) En annan uppgift Streptolysin har är att den lyserar röda-, vita blodkroppar samt trombocyter vilket leder till minskad syresättning, immunförsvar samt försämrad koagulation. (Ni hör ju, det kan ju bara sluta illa!!) Och så har ju bakterien såklart ett enzym som bryter ned blodklumpar som kan hindra bakteriens spridning i infekterad och skadad vävnad. Detta enzym heter Streptokinase.
Hur sprids då denna fruktade mördarbakterie? Jo det sprids med aerosoler. Och innan antibiotika vad upptäckt så var det många som dog av denna lilla filur. Men som tur är finns det antibiotika i dagsläget och denna bakterie är känslig för de flesta. Bakterien orsakar sjukdom då den normala bakteriefloran är satt ur spel eller då massviss av streptokocker invaderar kroppen eller då immunförsvaret är nedsatt.
Ja jag vet att ni alla är intresserad över hur de ser ut på plattan. Men ni kan vara lugna, jag ska nämligen tala om det för er :) De bildar 1-2 mm kolonier omgjärdade av en stor zon av betahemolys på blodplattan. Och vissa patogena stammar bildar ofta kapslar. Kolonierna blir även gröna på chokladplattan.
Här ser man tydligt de uppklarna zonerna runt kolonierna. Betahemolys!
Vilka sjukdomar ger då GAS upphov till? Jo den ger bland annat upphov till faryngit, scarlakansfeber, erysipelas, Streptococcal Toxic Shock Syndrome (där >40% av patienterna dör). Men varför kallas den för mördarbakterien/köttätande bakterien? Jo GAS ger upphov till nekrotiserande fasciter där streptokocken entrar kroppen via håligheter i huden. Den utsöndrar därefter enzymer och toxiner som förstör vävnaden och slutligen förstörs muskler och fettvävnad. Bakterien sprids sen djupare i kroppen. Skulle toxinerna nå blodet leder detta till multiorgansvikt och mer än 50% av de drabbade dör.

Kommentarer
Postat av: Linda

Hejsan
Får jag änvända några av dina bilder för undervisning!!
MVH Linda Lindh

2013-08-28 @ 16:20:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0