En spänd bakterie

Hallojsan alla bakteriefreaks! Tänkte berätta litegranna om en bakterie som jag fick som praktiskt prov när jag gjorde min praktik på mikrobiologen i Karlskrona. Den gav mig verkligen huvudvärk och om de inte skulle vara nog så luktade den extremt äckligt!! För att inte tala om hur snabbt den dog när den var ute i syre, trots att det enbart var korta stunder! Listat ut vilken bakterie det är än? Om inte så får du svaret här:


Clostridium tetani (C. tetani) är en liten, svårodlad, avlång och rörlig grampositiv bakterie som är obligat anaerob vars vegetativa celler är extremt känsliga för syre. C. tetani har förmågan att bilda terminala endosporer och detta leder till att bakterien kan få en ”tändsticksstruktur”. Endosporer bildas framförallt av Clostridium och Bacillus men Bacillus spp är fakultativt anaeroba. Dessa endosporer klarar av att överleva i flera år i extrema miljöer. Denna bakterie hittas vanligtvis i bland annat jord och i mag-tarmkanalen hos människa och djur. Trots att C. tetani är grampositiv så blir den ofta röd i gramfärgningen och detta speciellt då isolatet som använts är gammalt då dess cellvägg får förändrade egenskaper.

 


Patogenicitet hos C. tetani beror på dess förmåga att utsöndra ett toxin som kallas för tetanus toxinet som är ett neurotoxin vilket ger upphov till stelkramp. Tetanus toxinet utsöndras enbart då bakterien dör.  Detta toxin består av två polypeptider som sammanlänkas med hjälp av en disulfid brygga. Den tyngre av de två polypeptiderna kommer att binda in till en receptor på nervcellen. Nervcellen kommer då att transportera in toxinet genom endocytos och dela på de två polypeptiderna så att den lätta kan transporteras in i det centrala nervsystemet (CNS). Den lätta polypeptiden kommer då att blockera frisättandet av inhibitoriska neurotransmittorer från det inhibitoriska neuronet. Blockeringen kommer att leda till att muskeln inte kan slappna av då antagonistmuskeln kontraherar vilket leder till kontraktion av båda musklerna samtidigt i ett antagonistpar. Dessa kontraktioner kan vara så starka att ben bryts och det kan även leda till döden då diafragman drabbas då patienten inte klarar av att andas ut. C. tetani kas fås av en rostig spik som går genom huden men även genom att endosporer kan tas sig igenom sår och därifrån ta sig till en anaerob miljö där den kan germinera. Inkubationstiden beror på hur långt bakterien har till det CNS. Symtom som uppstår är exempelvis svettningar samt spasmer och 50% som drabbas avlider. Numera finns det dock vaccin mot stelkramp.




Här ses avfärgade C. tetani. På den högra bilden kan endosporer

ses, den ser ut som en tändsticka. På den tiden trodde jag att det

var grampositiva kocker. Tänk så dum man kan vara som praktikant ;)


Så man kan ju lugnt säga att denna bakterie får höra till listan för de som man verkligen inte vill drabbas av. Så hoppas att ni är stelkrampsvaccinerade! :) Så nu har ni återigen blivit lite smartare! Det måste kännas nice :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0