En ledsen och rund bakterie!

Hej alla bakteriefreaks!! Nu var det ett tag sen sist jag skrev men det tar ju ett tag att få fram intressant information och inspiration. Enbart det bästa är gott nog för Er :) Men nu är jag redo! Denna vecka har jag arbetat på blodavdelningen och den är lite av en favorit för där kan mycket olika saker hända och växa. Det vanligaste när en flaska har larmat (dvs. det växer bakterier i blodet) och man gör en gramfärgning är att man antingen får se gramnegativa stavar eller grampositiva kocker (och då framförallt våra kära Staphylococcus) men i veckan fick jag se några gramnegativa kocker. Hur fränt som helst (ja jag vet att det enbart är fränt för mig och inte för personen som har den!)! Min första tanke var ju att de naturligtvis måste vara avfärgade men samtidigt kan ju inte alla bli avfärgade så snyggt. Dessutom låg de ju som diplokocker. Rådfrågade med en kollega som kollade konstigt på mig först när jag sa att det var gramnegativa kocker (men vem skulle inte göra det) men tyckte också att det såg ut som gramnegativa kocker. Så man var ju lite förvirrad där ett tag. Vad ska man göra nu? Inte alltid lätt med nya upptäckter ;) Så vad var det då som växte undrar ni säkert (vilket jag förstår att ni gör!). En ledtråd för er kan vara att enbart de aeroba flaskorna larmade. Kommer ni på vad det kan vara för något?? Va gjorde ni det :) Klart det var en Neisseria meningitidis (även kallad för meningokock)! N. meningitidis är nämligen gramnegativa kocker som är cirka 2 mikrometer i diameter och lägger sig i par eller ensamt när man gramfärgar dem. Samtliga i Neisseria-familjen är oxidaspositiva samt katalaspositiva (det sistnämda har dock några undantag - som alltid i bakterievärlden!) Dessa små sötnosar hittas normalt i däggdjurs slemhinnor och vill man odla dem optimalt (vilket man vill ju göra) så ska man låta dem växa i en aerob miljö i 35-37 grader i koldioxidmiljö (5% för meningokocker och 3-7% för gonokocker). Det finns två specis som är patogena för människan och det är N. gonorrhoeae - som orsakar gonorré - och N. meningitidis - som orsakar en typ av meningit (hjärnhinneinflammation). Den sistnämda filuren går hela 40% runt med i deras övre luftvägar. Helt ovetandes om dem! I know Scary ;)

Att just få en N. meningitidis i blodet eller i cerebrosspinalvätskan är livshotande. Detta bland annat för att meningokockerna har en polysackaridkapsel som står emot lyserande enzymer som fagocyterna producerar. Detta gör att bakterien kan överleva och reproducera sig men även att den kan åka runt i kroppen inne i en neutrofil eller makrofag! (Vilken bakterie som åker snålskjuts sådär!) Det som dock gör meningokocken så virulent är att den har fimbrier, kapsel samt ett cellyteantigen, lipooligosackarid, som består av Lipid A, som är ett endotoxin, och sockermolekyler som möjliggör det för bakterien att fästa till mänskliga celler. Det är när Lipid A släpps ut fritt som skador uppkommer och symtom uppstår. Symtomen som ses kan vara feber, vasodilation, inflammation, chock, huvudvärk, nackstelhet, kräkningar, partiell förlust av hörseln och bildandet av blodproppar. En meningit som orsakas av en meningokock kan leda till döden inom 6 timmar från första symtom medans en sepsis kan leda till förödrande blodkoagulering i många organ. Meningokockerna drabbar främst barn och unga vuxna.
Det är viktigt att en diagnos ställs snabbt och detta kan göras genom att gramfärga bakterierna samt med en sockerjäsning (det är inte bara vi människor som gillar godis!). De sockerarter som används är maltos, fruktos och glukos och en meningokock kan jäsa maltos och detta skiljer sig alltså från gonokocken.
En obehandlad meningit leder till 100% till döden men kan sjunka till 10% men RÄTT antibiotikabehandling. Vanligast är att man använder intravenöst penicillin men tyvärr börjar meningokockerna bli resistenta för det. Andra antibiotika som är effektiva är kloramfenikol (som dock är mycket toxiskt och har kraftiga biverkningar) och cefalosporiner.
Så det var allt som jag hade tänkt berätta om den här lilla kocken. Väldigt mycket information jag vet men allt om bakterier är ju så intressant så man kan ju inte låta bli! Ha en trevlig helg och komihåg att inte alla bakterier är till ondo! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0