Alla dessa vägval



Tjoho!! Ja nu har man kommit hem från vårmötet i Linköping med en massa ny info och man är alltså ännu smartare nu än innan ;) Träffade även på några trevliga kollegor som var roligt att se igen och speciellt kul att träffa sina kollegor i trollhättan!

Denna vecka har varit späckad med tofsen då vi har börjat validerat den med olika typer av substrat och det ser mycket lovande ut! Och det är ju bra ;) Snart så börjar valideringen av patientprover!

Ämnet som jag hade tänkt ta upp idag handlar om vägar. Det finns ju så många vägval man kan göra i livet ex vilket utbildning och ort man ska bo på. Men jag hade tänkt ta upp en mycket viktigare väg nämligen våra urinvägar :P (haha jag vet att jag har låg humor!) Vilka symtom uppstår då vid en urinvägsinfektion (UVI). Jo det vanligaste är ju att man drabbas av trängingar och sveda, man kissar oftare, fryser och får smärta i nedre delen av magen. Görs en urinsticka kan man även påvisa en positiv nitrit och leukocyter hos flertalet drabbade. Kvinnor drabbas i större utsträckning av UVI än män och detta beror på att uretramynningen hos män befinner sig långt bort från det perianala området. Även uretras längd påverkar antalet UVI:er. Männen som har en längre har minskad risk eftersom det blir svårare för bakterierna att ta sig ända upp till urinblåsan. En annan fördel som männen har är att de har en prostata och denna producerar bakteriedödande ämnen i urinen. Varför prostatan tillverkar dessa är idag okända.

UVI uppstår då våra älskade bakterier tränger in i urinröret och kryper vidare upp till urinblåsan. Stannar dessa godingar här har man drabbas av en blåskatarr (cystit), vilket är den vanligaste formen av UVI. Men ibland är bakterierna lite mer rymningsbenägna och vilda. Det är då de utforskar njuren och njurbäckenet - en njurbäckeninflammation (pyelonefrit) har uppstått! Det sistnämnda är allvarligare än en cystit.

Lite intressant att veta (enligt mig iaf) är att kvinnor med upprepade UVI:er drabbas ofta av olika bakteriestammar medans männen drabbas ofta av samma bakteriestam.

Vilken bakterie är den skyldiga då? Jo den vanligaste, står för 80% av alla UVI:er, är våran älskade E.coli! En annan primärpatogen, och då framförallt hos unga kvinnor, är S. saprophyticus (5-15%).

Det kan vara bra att känna till att det kan vara särskilt farligt med bakterier som producerar ureas. Dessa bakterier bryter ned urea vilket ger upphov till att ammoniak bildas. Detta är toxiskt och det bryter ned epitelet i urinvägarna. I slutändan kan det leda till att stenar bildas. En annan påverkan ammoniak har är att det ger ett högre pH vilket påverkar immunförsvaret. Exempel på ureasbildare är Proteus, Klebsiella och vissa Enterobacter.

Hur funkar behandlingen då? Jo de kan självläka men ibland får man ta till antibiotika. Och drabbas en man och en kvinna av samma bakteriestam så behöver det inte innebära att de får samma antibiotika eftersom män ofta får antibiotika som klarar av att penetrera in i prostatan eftersom även den kan vara infekterad! Ex på antibiotika som klarar det är fluorokinoloner och trimetoprim medans betalaktamantibiotika och nitrofurantoin utövar sin effekt i urinen.

Ja det finns mycket mer att säga om UVI:er men detta får vara nog för dagen :)

Hoppas ni får en bakterierik dag! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0