Ta antibiotika på rätt sätt!

I förra inlägget berättade jag ju om att jag hade tagit en svalgodling på mig själv eftersom jag har haft halsont i över en vecka. Så jag antar att ni har suttit på helspänn och väntat på odlingsresultatet! Det gjorde iallafall jag! :) Men såklart att inte bakterierna skulle svika mig så det fanns ingen dum betastreptokock i mitt svalg utan det fanns bara en normalflora där bestående av söta alfastreptokocker, Neisseria sp och enterokocker :) Så felet torde vara de dumma och ondskefulla viruserna ;)

Idag hade jag tänkt nämna lite om hur man behandlar de dumma bakterierna som ger upphov till infektioner. Som ni säkert vet så behandlas ju bakterier med antibiotika, som betyder "mot liv", och dessa har lite olika effekter på bakterien. En del antibiotika är bakteriostatiska. Med det menas att bakterien inte dör utan att bakteriens tillväxt hämmas. Antibiotika som däremot klarar av att döda bakterier kallas för bakteriocidala (Vissa kan dock vara bakteriolytiska = bakterien dör och lyserar).

Antibiotika uppdelas även efter hur många bakterierna de kan påverka - det vill säga om de är ett smalspektrumantibiotika eller ett bredspektrum.

Smalspektrumantibiotika har effekt på få bakteriearter medans ett bredspektrumantibiotika har effekt på många olika bakteriearter (både grampositiva och gramnegativa bakterier). Vet man vilken sorts bakterier infektionen orsakas utav så tar man självklart ett smalspektrumantibiotika medan ett bredspektrumantibiotika tas vid mer livshotande/allvarligare infektioner där man fortfarande inte vet vilken sorts bakterie det handlar om.

Vid allvarliga tillstånd kan det vara bra att behandla med två olika antibiotika (dels för att det blir större sannolikhet att man får ett antiobiotika mot den farliga bakterien men även dels för att minska sannolikheten att bakterien utvecklar resistens). Detta kräver dock att man är kunnig och vet vilka antibiotika man kan kombinera med varandra för att få optimal effekt. Detta på grund utav att två antibiotika alltid samverkar med varandra - antingen ger det en positiv eller negativ effekt. Ett exempel på gynnsam samverkan ("synergism") är att använda aminoglykosider (ex. tobramycin eller gentamycin) i kombination med ett penicillin (ex. ampicillin). Så det är inte bara att behandla med antibiotika - det kräver att man vet en hel del om bakterier och antibiotikans samverkan med varandra!!

Men att ta antibiotika på rätt sätt är kanske inte självklar för alla. En viktig sak att tänka på är att använda läkemedlet tiden ut och inte sluta bara för att symtomen försvinner. De dumma patogena bakterierna kan fortfarande finnas kvar i kroppen. Ett exempel på detta är vid användandet av penicillin som skadar bakteriens cellvägg. Detta dör inte bakterien direkt utav. Skulle antibiotikakuren sluta för tidigt kan bakterien reparera sin cellvägg och kanske bilda nya enzymer (penicillinas eller betalaktamas) som skyddar bakterien för just penicillinets skadande effekt. Dessa överlevande "superbakterier" kan därefter föröka sig och helt plötsligt har man massa resistenta och svårbehandlade bakterier bara för att antibiotikabehandlingen togs på fel sätt! Tänk på det nästa gång ni känner för att avbryta behandlingen!

Antibiotika är verkligen en stor och livsviktig upptäckt men som allt annat så har den även en baksida - biverkningar. Det är viktigt att tänka på att vid en behandling med antibiotika så rubbas alltid i viss mån den naturliga bakteriebalansen i kroppen. Detta yttrar sig främst som diarréer (som kan vara orsakade av Clostridium difficile. En bakterie som vi har normalt i tarmen men som kan ta över vid antibiotikabehandling och rubba normalfloran), svampinfektioner och uppkomst av finnar. Andra vanliga biverkningar är överkänslighet och allergi.

Antibiotika verkar på olika sätt i bakterien. Dessa grupper finns det:

-Cellväggssynteshämmare: Penicilliner, Cefalosporiner och Vankomycin
-Folsyrasynteshämmare: Trimetoprim och Sulfa
-DNA-kromosomskadande: Kinoloner och Rifampicin
-Proteinsynteshämmare: Makrolider, Kloramfenikol, Fusidinsyra, Tetracykliner och aminoglykosider.

Detta var verkligen ett informativt inlägg om antibiotika så hoppas att ni orkade läsa allt! :) Men tänk på detta nästa gång ni går till doktorn och vägrar gå därifrån utan att ni får antibiotika (Ja jag vet att det finns många sådana människor där ute!) Allt kan faktiskt inte bota med antibiotika och verkligen inte förkylningar som orsakas av virus!! Låt oss alla hjälpa till att minska resistensutvecklingen hos bakterierna! Snart kan en lätt infektion vara obehandlingsbar om vi inte alla skärper oss!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0