Internationella Biomedicinska analytikerdagen

Hejsan alla kära bakterievänner :) Idag är det en mycket speciell dag, idag är det nämligen den internationella biomedicinska analytikerdagen. Denna dag behövs då vi biomedicinska analytiker är en bortglömd grupp och det är inte många som vet om att vi finns - inte ens på sjukhusen! Vilket är konstigt då vi har en viktig uppgift - en livsviktig uppgift!

Biomedicinska analytiker Ger resultat!

Du kanske ofta hör ordet BMA? Det är en förkortning som ofta används för oss biomedicinska analytiker. En biomedicinsk analytiker är specialist på olika undersöknings- och analysmetoder och har en avgörande roll för patientsäkerhet och kvalitet. Vi finns med i hela analyskedjan, från provtagning till provsvar.

Visste du att:
• Ca 70 % av alla diagnoser grundar sig på provsvar och undersökningar som utförs av biomedicinska analytiker.
• Det krävs fler än 30 biomedicinska analytiker, med specialkunskaper inom olika områden, för att diagnostisera och följa upp en akut leukemi.
• Biomedicinska analytikerutbildningen är en treårig högskoleutbildning på 180 hp.
• Vårt huvudämne är biomedicinsk laboratorievetenskap. Ämnet är tvärvetenskapligt för att kunna koppla ihop medicin, teknik och analys.
• Det krävs legitimation för att få arbeta som biomedicinsk analytiker inom hälso- och sjukvården.

Du hittar oss inom:
hälso- och sjukvården Forskning läkemedelsföretag diagnostikföretag veterinärmedicin livsmedelsindustrin - i stort sett där detfFinns ett labb, finns det Biomedicinska analytiker.

Ovanstående information är hämtade från IBL:s flyers om biomedicinska analytikerdagen (http://ibl-inst.se/wp-content/uploads/2012/03/Bma_dagen_flyer2.pdf)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0