En bakterie som gillar ostar

 

Tjoho alla bakteriefreaks därute!!! Hoppas att ni har det bra där ute i höstmörkret! Idag hade jag tänkt berätta om en bakterie som jag inte har så mycket erfarenheter utav. Dock har jag stött på den då och då. Bakterien är en grampositiv, kort stav som inte kan bilda endosporer. Den är fakultativt anaerob, katalaspositiv, (finns dock undantag – såklart!), VP-positiv, telluritpositiv, oxidasnegativ, indolnegativ och i prepen lägger de sig antingen en och en eller så lägger de sig i korta kedjor. Dock kan de lägga sig som filament om det är en gammal kultur. Bakterien är rörlig i vissa temperaturer (20-28 grader) medan den blir mindre rörlig vid 37 grader. Den kan även klara av att hydrolisera eskulin på några timmar. Har ni lyckats lista ut vilken bakterie jag berättar om? Jo det är en Listeria. Hur ser dess koloniutseende ut kanske ni undrar. Men ni kan vara lugna – det ska jag berätta för er!!! :D Kolonierna de ger upphov till är små (runt 1-2 mm efter 1-2 dagars inkubering), de är blågråa. De är lätta att odla då de växer i nästan alla temperaturer – från kylskåpstemperatur(!!!!) ändå upp till 50 grader. Dock är deras optimala tillväxttemperatur vid 30-37 grader.

 

Vart hittar man denna sötnos i normala fall då? Jo, i naturen samt i tarmen hos många däggdjur. Den tillväxer även bra i biofilmer samt vid svåråtkomliga platser vid livsmedelstillverkningen. Detta, plus att bakterien kan tillväxa i kylskåpstemperaturer samt i vakuumförpackningar, gör att Listeria lätt kan kontaminera livsmedel. Och ju längre livsmedlet får ligga desto större är risken att bakterierna har nått en skadlig halt. L. monocytogenes tål även höga saltkoncentrationer och avdödas först vid 70°C. Så ni hör ju – denna bakterie kan skapa stora problem i livsmedelsindustrin. Som tur är så klarar friska människor av en sådan här infektion. De blir först sjuka vid ett intag av cirka en miljard bakterier per gram livsmedel. Däremot krävs det bara en bakterie per gram livsmedel för att en person som befinner sig i en riskgrupp ska bli sjuk i listerios som det kallas. De som ingår i riskgruppen är gravida, immunsupprimerade samt äldre människor.

 

Vilken mat ska man då undvika att äta? Jo egentligen är det mat som äts utan att upphettas (men det är ju svårt att följa på all mat!). Men denna filur gömmer sig i opastöriserad dessertost, sallader och smörgåsar, gravad och rökt fisk. Har man väl lyckats få in denna sötnos via någon mat så bestämmer antalet bakterier L. Monocytogenes om man drabbas av listerios eller inte. När den väl har kommit till magen så penetrerar den barriären av epitelceller. Denna penetration underlättas av deras förmåga att rymma från värdcellens vakuloer (som bryter ned molekyler). Väl i värdcellen så replikeras de i värdcellens cytoplasma. I cytoplasman omges bakterien av värdcellens aktinfilament. Dessa filament bildar en svans efter bakterien och detta möjliggör för bakterien att förflytta sig till nästa värdcell som den ska infektera.

 

Symtomen på listerios är bland annat huvudvärk, influensaliknande symtom, diarré, hjärnhinneinflammation samt blodförgiftning. Inkubationstiden varierar från några dygn upp till tre veckor. En infektion orsakad av L. Monocytogenes är anmälningspliktig.

 

L. monocytogenes är farligt för gravida då denna kan ta sig till placentan och infektera fostret. Detta kan leda till abort, att bebisen födds dött eller att barnet föds för tidigt. Har mamman blivit infekterad av denna bakterie så yttras detta i en mild influensaliknade sjukdom.

 

Den bästa behandlingen för L. Monocytogenes anses vara aminopenicillin (ampicillin eller amoxicillin) i kombination med gentamicin då aminoglykosider har en synergistisk effekt tillsammans med penicillinerna samt aminopenicillin. Skulle patienten däremot vara allergisk mot penicillin ska trimsulfa användas eller moxifloxacin. L. Monocytogenes är naturligt resistent för cefalosporiner, fosfomycin samt fusidinsyra.

 

Ja det var allt jag hade tänkt säga idag – väldigt mycket asså. Hoppas ni tyckte det var en trevlig läsning ;) Och ja just det, ska kanske berätta om hur jag själv kommit i kontakt med bakterien, det var i en blododling!!!

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Linda

Hejsan
Får jag änvända några av dina bilder för undervisning.
MVH/Linda

Svar: Hej Linda! Visst får du det men du får gärna länka till min blogg så att fler hittar hit!! :D
Stephanie

2013-08-28 @ 16:23:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0