Dagens bakterie

Hade idag tänkt att presentera ett nytt inslag i denna blogg som dock inte är så nytt för de läsare som tillhör min vänkrets på facebook. (Helt otroligt att ni alla fortfarande vill vara min vän efter all bakterieinformation som jag formligen häver ur mig dag efter dag ;), men jag vet att ni innerst inne gillar det! Det bor en bakterienörd i oss alla! ;))Det nya inslaget heter "Dagens bakterie" men kan ibland vissa dagar handla om "Dagens svamp" eller "Dagens mikroorganism"! Denna titel kommer endast en mikroorganism att erhålla om det är något speciellt med den (ja då enligt mitt tycke - här är det diktatur som gäller!! ;)). Om den har något coolt namn, någon särskild frän resistensmekanism eller om den på något annat sätt utmärker sig från de mikroorganismer som man normalt stöter på i ett rutinlabb (som exempelvis stafylokocker och E. coli) Vilken mikroorganism ska då få den äran att få denna titel första gången undrar ni då säkert (vilket jag förstår att ni gör!!) Jo det är faktiskt en älskvärd bakterie som normalt inte ska finnas hos människor. Den är dessutom obligat aerob och snabbt oxidaspositiv. Och där kan säkert de flesta svaret! Ja såklart att det är en Pseudomonas aeruginosa jag pratar om! Men vad är det då som gör den så himla utmärkande? Jo den är jätteresistent! Pseudomonas är ju till naturen resistenta för samtliga antibiotika som är i tablettform förutom ciprofloxacin men brukar vara känsliga för intravenösa preparat. Men inte denna!! Denna Pseudomonas var, förutom resistent för ciprofloxacin, även resistent för tobramycin, piperacillin/tazobactam, ceftazidime samt även mot MEROPENEM (som alltid brukar vara känsligt typ!) Ja som ni hör så vill man ju inte drabbas av en sådan!
 
Så min fråga nu till mina kära läsare som är bakterievänner är: Vad kan man behandla en sådan Pseudomonas med? Man kan ju alltid testa att MIC-bestämma den och göra en MIC-bestämning mot collistin kanske. Men vilka mer preparat kan man testa? Finns det något mer som man kan testa med? Kan ju vara bra att veta kanske att just denna Pseudomonas hittades i ett urinprov.
 
Så nu var premiären avklarad för "Dagens bakterie"! Hoppas att ni gillade den! :)

En stenbildande bakterie

Hejsan alla bakteriefreaks! Hoppas ni har haft en bakterierik dag! :) Idag hade jag tänkt berätta om en väldigt illaluktande bakterie men som har ett väldigt coolt utseende på plattorna. Lite av min favorit pga det! Och nej, det är ingen anaerob bakterie jag pratar om. De anaeroba bakterierna luktar skunk. De luktar verkligen superäckligt! Speciellt på måndagar då klockorna gått extra länge! Nej den bakterien jag syftar på är fakultativt anaeroba, gramnegativa stavar, rörliga och ureaspositiva. Men den mest karaktäristiska kännetecknet för denna bakterie är dess svärmning! Och ibland är bara svärmningen för vacker! :) Nu bara måste ni ha kommit på vilken bakterie som jag syftar på! Och ja, klart det är en Proteus som jag pratar om. Den vanligaste proten som orsakar infektioner hos människan är P. mirabilis. Denna bakterie är särskilt associerad till urinvägsinfektioner hos personer som använder katetrar under en lång tid. Detta har påvistas i en studie där hela 44% av alla patienter med en kateter hade en P. mirabilis som växte i urinen. 
 
Och ja, som jag sa så var denna lilla filur ureaspositiv och detta innebär att bakterien frisläpper enzymet urease i stora mängder då den kommer i kontakt med urea. Urease bryter ned urea till koldioxid och ammoniak. Och som ni vet så höjer ju ammoniaket pH:t hos urinen som finns i urinblåsan och njurarna och det förhöjda pH:t leder till att jonerna, som normalt är lösliga i det sura urinet, percipiterar. Denna percipation sker ofta runt själva bakteriecellen vilket bildar njurstenar som består av magnesiumammoniumfosfat eller kalciumfosfat. Njurstenar som bildas på detta sätt kan innehålla hundratals med P. mirabilis-celler!!
 
                                     I det röret som har blivit lila finns ett ureasspjälkande bakterie!
 
Proteus är naturligt resistent mot många antibiotika och P. vulgaris är mer resistent än P. mirabilisP. mirabilis kan även erhålla ESBL vilket självklart gör det restistent mot flertalet antibiotika som den normalt ska vara känslig för!
 
Denna lilla godbit hör normalt hemma i människors tarmar men de hittas även ute i naturen såsom jord, förorenat vatten och de finns även hos djur!

RSS 2.0