Att leva utan syre

Under en månad hade vi på mikrobiologen SÄS en student som gjorde ett arbete på min älskade tofs, eller ja som den egentligen heter MALDI-TOF, och det var att validera den för de älskvärda anaeroba bakterierna. Därför hade jag nu tänkt berätta lite om anaeroba bakterier, dessa gosiga filurer som hatar luft och vill bo i en syrefri miljö. Konstiga filurer sannerligen... De anaeroba bakterierna finns normalt på flera ställen i kroppen såsom magtarmkanalen, urinvägarna, reproduktionssystemet samt i de nedre luftvägarna. Och i dessa områden så överväger de alla bakterier - det kan finnas uppemot 100 gånger fler anaeroba bakterier än aeroba bakterier här! Att de anaeroba bakterierna överväger de aeroba är mycket viktigt då dessa inhiberar tillväxt av de flesta patogener samt att de deltar i syntesen av vitaminer och nedbrytningen av maten i magtarmkanalen.
 
Man brukar säga att det finns över 50 strikt anaeroba bakterierarter som kan kolonisera människokroppen men relativt få av våran normala bakterieflora ger upphov till sjukdomar i kroppen. Det gör de enbart om de skulle hamna på fel ställe i kroppen (som det är för de andra bakterierna med - de blir onda då det hamnar på fel ställe!). Att de hamnar på fel ställen kan antingen ske med hjälp av ett trauma eller genom en operation. De viktigaste anaeroba opportunisterna utgörs utav Bacteroides och Prevotella
 
Bacteroides utgörs av en familj som man normalt stöter på i magtarmkanalen samt i de övre luftvägarna. De är väldigt negativa utav sig då de är gramnagativa stavar och som de andra gramnegativa bakterierna utgörs deras yttre cellvägg av lipopolysackarider. Det finns dock en viktig skillnad - de lipid A (med dess endotoxiner) som finns i Bacteroides cellvägg har inte alls lika hög aktivitet som de andra gramnegativas lipid A har!!
 
Det finns dock en i Bacteroides-familjen som utmärker sig (ja det finns ju alltid nån som tror att de är viktigare än alla andra ;)) och det är B. fragilis. Denna sötnos gillar att infektera magtarmkanalen (då den gör det i 85% av fallen!) och detta lyckas den med trots att den bara utgör 1% av alla bakterier i magtarmkanalen!! Denna bakterie är smart då den har flera virulensfaktorer som hjälper den att infektera och skydda sig själv. Den har exempelvis fimbrier och polysackaridkapsel som gör att den kan fästa till en värdcell. Polysackaridkapseln förhindrar även fagocytos av bakterien. Om den motförmodan skulle bli fagocyterad så har den en backup-plan och detta består i korta fettsyror som inhiberar lysosomens aktivitet --> bakterien överlever (wieeeeeeeeeee :))
 
De infektioner som man hittar de flesta av dessa sötnosar är i tarminfektioner och då ofta efter en brusten blindtarm. De hittas även i genitala infektioner hos kvinnor och då framför allt i bäckenabscesser samt i sårinfektioner där den sistnämnda kan ge upphov till en livshotande nekros av muskelvävnad. 
 
Det är viktigt att provtagning, provhantering samt transport är så anaerobt som möjligt!! 
 
Om man nu skulle vilja ta död på den här sötnosen (efter att man har lyckats tagit en anaerob provtagning, -hantering och -transport) så är Metronidazole det preparat som man ska välja!
 
Ja detta var en inblick i en anaerobs bakteries liv. Hoppas ni tyckte den var spännande :)

Provsättningsrobot

Tjoha alla underbara bakterievänner!! Tänkte uppdatera er litegranna om vad som händer på mikrobiologen på SÄS - spännande jag vet!!! :) Jo vi på mikrobiologen har länge länge länge lääääääääääääänge väntat på att våran provsättningsrobot från Kiestra ska komma. Först var det sagt att den skulle komma i början av oktober och ja, som ni alla vet så är det ju januari nu... Och roboten har fortfarande inte kommit... Men NUUUUUUUUUUUU äntligen är det dags, på måndag ska den komma!! :) Denna robot kommer att innebära att vi kommer att slippa sätta proverna för hand vilket ger slitningsskador i handlederna så det är ju bra. Dock kommer det ju ta ett tag innan detta kommer att ske på alla proverna, roboten ska ju köras in först! Roboten har även inneburit att vi har fått gått över till vätskebaserad provtagning där pinnen ligger i ett transportmedium när det anländer till laboratoriet. Cupanröret blir således ett minne blott! Vi har ju även visat när vi testat själva att de vätskebaserade proverna minst är lika bra som de prover som är tagna med cupanrör. 
 
Ja just det, flytten innebar ju även panikflytt av faecesavdelningen till urinavdelningen så nu är det en och samma avdelningen. Vi brukar kalla oss för FoU-avdelningen haha  ;) (FoU är ju en förkortning för forskning och utveckling, ett mycket passande namn således ;)) Iallafall så är det megatrångt där inne och man kan knappt vända sig därinne hahaha.
 
Annars flyter allt på som vanligt på jobbet, jag har precis haft en student som haft ett projekt på MALDI-TOFen (eller tofsen som jag brukar kalla den), idag hitta jag 5 st MRSA och bakterierna och viruserna lever gott. Speciellt RS-viruset (respiratoriskt syncytialvirus) där vi detta år har haft fler positiva än negativa!
 
Förresten, jag måste ju tala om för er läsare att jag har fått det första provsvaret angående Brucellaantikropparna!! (För jag vet att ni alla har väntat på det med spänning ;) Eller inte...) Provsvaret var negativt!! :)
 
Ja, nu fick ni en inblick i en biomedicinsk analytikers vardag :) Ha det bra!!

Bli min kollega!

Mitt yrke är ju biomedicinsk analytiker. Detta är ett väldigt roligt jobb som har många varierande arbetsuppgifter som ska utföras. Enligt en artikel - som jag ska citerar nedan (och som kommer från Dagens medicin) är arbetsmarknaden mycket god. Så passa på att läs till BMA om du är intresserad utav det!! :)
 

"Myndigheten har analyserat hur arbetsmarknaden kommer att bli när de som påbörjar en högskoleutbildning i höst är klara, det vill säga om tre till fem år. Biomedicinsk analytiker är den yrkesgrupp där det finns störst chanser att få jobb. Antalet studenter som beräknas utexamineras motsvarar inte ens halva rekryteringsbehovet fram till 2015.

Orsaken är en kombination av lågt intresse för utbildningen och att många yrkesverksamma snart går i pension, skriver Högskoleverket i sin rapport.

Även när det gäller sjuksköterskor, läkare och sjukgymnaster beräknas rekryteringsbehovet bli något större än antalet utexaminerade från utbildningarna. Orsaken är att vårdbehovet ökar i takt med att befolkningen blir äldre."


En trevlig överraskning

 
JAAAAAAAAAAA bakterierna älskar mig! ;) Se så fint de har lagt sig i prepet som jag har gjort :)

Den sista vännen - Doxyferm!

God Nytt År alla bakterievänner som finns där ute. Nu var det ett tag sen sist jag skrev men det är ju alltid så jäktigt vid juletider ni vet... Men som ni kanske kommer ihåg så lovade jag ju att jag skulle berätta om det andra antibiotikat jag behandlades med efter min Brucella-incident och det var ju doxyferm (det andra preparatet var ju Rimactan). Doxyferm är ett antibiotikum vars verksamma substans kallas för tetracyklin. Det brukas användas vid pneumonier orsakade av Mykoplasma pneumoniae eller Chlamydia pneumoniae (som även är känd under namnet TWAR). Dock har den även andra användningsområden då den exempelvis brukas användas vid urogenitala infektioner orsakade av Chlamydia trachomatis samt vid borreliainfektioner. Något som man ska tänka på vid användadet av doxyferm är att barn under åtta år ska förhindra detta där det går då det lagras in i skelett som växer (vilket det ju gör hos barn) samt leder till att deras tänder drabbas av emaljhypoplasi (vilket leder till att tänderna blir hårda men mycket sköra). Förutom emaljhypoplasi blir även tänderna missfärgade. Det är på grund utav detta som kvinnor som befinner sig i den sista delen av graviditeten EJ ska behandlas med doxyferm. Andra biverkningar som denna bakteriedödare ger upphov till kan vara av gastrointestinal natur men denna påverkan kan minimeras om preparatet tas i samband med föda. Solljus ska man även undvika då det ger upphov till fotodynamiska reaktioner. Denna risk kan teoretiskt kvarstå minst 5 dygn efter avslutad behandling, p g a relativt lång halveringstid och hög fettlöslighet.
 
Nej nu får jag ge mig att prata om allt det negativa med detta fantastiska bredspektrumpreparat. Det positiva är ju att den dödar en massa onda bakterier :) Exempel på onda bakterier som den dödar är bland annat: Betahemolytiska streptokocker grupp A, C och G, Pneumokocker, S. aureus, M. catarrhalis, H. influenzae, P. multocida, F. tularensis samt Brucella (den sistnämnda var ju den gosingen som jag jobbade med!!) Har du dock en infektion som orsakas av streptokocker grupp B, enterokocker, gonokocker, meningokocker eller gramnegativa tarmbakterier så ska du verkligen inte välja detta preparat då dessa fantastiska bakterier är resistenta mot dem!
 
En annan sak att tänka på är att kalcium hämmar absorptionen av tetracycliner och därför ska doxyferm inte tas i samband med mjölk! Tas preparatet på rätt sätt så absorberas doxycyklin snabbt och nära nog fullständigt (93%).  På grund av deras goda biotillgänglighet (bra upptag och spridning i kroppen) behöver preparatet sällan ges intravenöst
 
Doxyferm verkar genom inhibering av den ribosomala proteinsyntesen (och som ni alla vet - utan proteinsyntes så dör man!!). Dess effekt är både på extra- och intracellulära patogener.
 
Som för alla antibiotikum så föreligger en viss resistens. Resistensen är ofta plasmidmedierad (överförbar mellan bakterier) och tar sig uttryck i antingen en aktiv utpumpning (efflux) av medlet eller ett skydd i ribosomen av angreppspunkterna.
 
Ja det var allt som jag hade tänkt säga idag! :)

RSS 2.0