Att hamna i mitten eller i ena änden

 
Jaha, nu har man redan jobbat över en vecka efter semestern och man börjar väl komma igång lite nu. Denna vecka härjar jag runt på såravdelningen, vilket är kul då det var typ ett år sen jag var där sist. När man är där blir man något av ett proffs på Staphylococcus sp eftersom de typ växer i vartenda prov!!! Jaja men det var inte det jag skulle prata om. Idag hade jag tänkt berätta om en fantastisk överlevnadsmekanism som enbart två bakterier nyttjar sig utav. Dessa två bakterier har gemensamt att de båda är grampositiva stavar. Men där tar väl de flesta likheter slut, den ena är nämligen strikt aerob medans den andra är strikt anerob. Ja nu kanske några utav er har kommit på vilka bakterier jag pratar om :) Till er andra kan jag avslöja att jag pratar om Bacillus och Clostridium. Vad består då deras fantastiska överlevnadsmekanism utav då? Jo de kan producera endosporer! Dessa endosporer bildas av en enda bakterie cell (detta kallas för vegetative cell) och en bakteriecell ger upphov till endast en endospor. Denna endospor gror (germinerar) sedan till en enda bakteriecell. Så som ni säkert kan lista ut så kan inte endosporer reproduceras. Beroende på vilken bakterie som bildar endosporena så får dessa olika positioner på cellen. Detta är mycket användbart vid identifiering av bakterien. Endosporerna kan antingen bildas centralt (som Bacillus cereus), subterminalt(=nära ena änden, Bacillus subtilis) och terminalt(=i ena änden, Clostridium tetani). Ibland kan dock endosporen bli så stor så den till och med sväller den vegetativa cellen.
 
Varför är endosporer så viktiga för bakterien då? Varför beslutar sig bakterien att lämna sitt stadie där den kan reproduceras mot detta viloläge? Är detta verkligen gynnsamt för bakterien? Ja det är det då endosporerna skyddar bakterien mot fientlig samt ogästvänliga miljöer. Detta kan exempelvis ske då ett viktigt näringsämne tar slut (som kol eller kväve). Att bilda en endospor tar relativt lång tid - i en bakteries värld iallafall - då denna process tar 8-10 timmar. Under denna process bildas ett tjockt lager av peptidoglykan samt en sporkappa runt en kopia av bakteriens DNA. Även lite cytoplasma bildas. Endosporen lagrar även stora mängder av dipikolinsyra, kalcium och DNA-bindande proteiner medan den gör av sig med det mesta av sitt vatten.
 
När bakterien väl har bildat sin endospor så är denna extremt tålig för uttorkning, värme, strålning samt dödliga kemikalier. Endosporer tål det mesta som normalt skulle döda den vegetativa cellen. Som exempel kan nämnas att en endospor håller sig levande i kokande vatten i flera timmar!! Just denna egenskap vållar stora problem i livsmedelsindustrin då dessa tål behandlingar som bakterier normalt inte klarar av. Endosporerna tillverkar även ett värmestabilt toxin som kan ge upphov till stelkramp, mjältbrand samt gangrän. (Ät därför inte ris som stått framme i rumstemperatur då ris innehåller endosporer. Dessa kommer sedan att germinerar när riset svalnar. Ett litet tips från mig bara ;)) En endospor kan även tolerera strålning som är mer än 4 gånger så stor än vad en människa skulle kunna överleva. Detta är ju en helt fantastik överlevnadsmekanism, eller vad säger ni? :) 
 
Så en endospor är ett viloläge för bakterien då den knappt metaboliserar något men när väl miljön runt omkring blir gynnsamt igen (exempelvis vid ökad näringstillgång) så germinerar endosporen till en vegetativ cell. Fantastiskt eller hur :) :D
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0